2006 7 juni 2006

I gigantiske eksoplaneter oppdaget sin egen støvete disk

Skrevet av: | Kategorier: Science & Technology |

I stjernebildet Kentauren i en avstand på ca 170 lysår fra Jorden, har en liten stjerne, som tilhører en klasse av brune dverger. Vekt er det ca 25 ganger massen til Jupiter, og temperaturen er 2600K.

Denne stjernen har en følges objekt. Det er en gasskjempe med en masse 8 ganger massen til Jupiter. Dens overflatetemperatur er 1600K. Dette objektet i prinsippet kan kalles en planet over den brune dvergen, men det var for stor for sin masse i forhold til massen brun dverg (i vårt solsystem er det tyngste planeten Jupiter er 1000 ganger lettere vår stjerne kalt solen). Men synes det nevnte objekt i katalogen av ekstrasolare planeter med et offisielt navn 2MASS1207-3932B (forkortet 2m1207b).

Planet 2m1207b og brun dverg bane en felles tyngdepunkt i en avstand på omtrent 6 milliarder kilometer, som er tilnærmet lik radien av den bane Pluto. Denne lange avstanden er ganske typisk for systemer med sammenkoblede brune dverger. I tillegg kan det tyde på at paret ble dannet i relativ isolasjon fra andre stjerner.

Ifølge astronomer, i en alder av paret på 5-10 millioner år gammel, og på grunn av denne ungdommen begge stedene har en så høy temperatur. Men spesielt bør bemerkes at de siste observasjonene av objektet 2m1207b, utført av astronomer fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics har vist at lysstyrken er ca 8 ganger lavere enn måtte være hvis det teller, basert på temperaturen. Etter å ha undersøkt flere hypoteser, har astronomer kommet til den konklusjon at planeten har sin egen 2m1207b støv disk, som blokkerer de fleste av sin stråling. Av denne platen planeten 2m1207b kan til slutt dannet sine egne satellitter. I fremtiden er astronomer kommer til å undersøke 2m1207b strålingen for å bestemme helningen av støvet disken, og størrelsen på dets bestanddeler partikler.

http://novosti.online.ru

Kommentarer er stengt.

flash time widget created by East York bookkeeper
tid widget skapt flash av East York regnskapsfører
flash time widget created by East York bookkeeper